Een kijkje binnen de minors van Voeding en Diëtetiek

Een kijkje binnen de minors van Voeding en Diëtetiek

Al voordat je met de studie Voeding en Diëtetiek begint weet je dat je ergens op de helft een keuze moet maken tussen welke minor je wil volgen. Binnen onze opleiding worden er drie verdiepende minors aangeboden; Voeding en Zorg, Voeding en Vitaliteit en Voeding en bedrijf. Daarnaast kun je kiezen voor een verbredende minor van de Hanze binnen het profiel Voeding en Samenleving. Onze opleiding probeert ons natuurlijk zo goed mogelijk voor te bereiden op deze keuze door het geven van voorlichtingen en het beantwoorden van al onze vragen. We merken dat het ondanks deze voorlichtingen erg lastig blijft om de juiste keuze te maken zetten wij de komende blogposts telkens in het teken van één van de minors. We vertellen over onze eigen ervaringen en interviewen medestudenten van de andere minors over die van hun. Want wie weet er nou meer over de minors dan de studenten die de minors volgen? We hopen hiermee de keuze een stukje makkelijker te maken!

Liefs,
Milenka en Roos
SocialCie 19/20

 

Voeding en Bedrijf

Mijn naam is Milenka Leemburg en ik ben net begonnen met de minor Voeding en Bedrijf. In eerste instantie wilde ik deze minor kiezen omdat ik er al snel achter kwam dat ik niet de zorg kant op wilde, omdat ik wel graag een minor wilde volgen binnen onze opleiding moest ik een keuze gaan maken tussen Vitaliteit en Bedrijf. Ik twijfelde echt enorm en dit kwam vooral omdat ik merkte dat ik van beide nog niet goed genoeg wist wat het inhield. Ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt voor Voeding en Bedrijf omdat de vakken me erg aan spraken. Pas tijdens de introductie van de minor werd me duidelijk waar de minor echt over gaat. Gelukkig werd ik hier erg blij en enthousiast van en kan ik dus gerust zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Er zijn vast medestudenten die net zo slecht zijn in keuzes maken als ik, daarom hoop ik met het delen van mijn ervaring tot nu toe de keuze iets makkelijker te maken! Aangezien de minor nog maar net bezig is, kan ik nog niet over alle vakken iets zeggen. In deze blogpost zal ik vooral aandacht besteden aan hoe de minor is opgebouwd en welke vakken we krijgen. Over een aantal weken zal ik een update geven over hoe alle vakken en practicums bevallen.

 

De minor Voeding en Bedrijf bestaat uiteraard uit een semester waarin je 30 EC’s kunt halen. Deze 30 EC’s zijn verdeeld over de volgende onderdelen:

-        De FIBA-opdracht (7 EC)

-        Marketing en economie (5 EC)

-        Sensorisch onderzoek (5 EC)

-        Kwaliteitszorg en microbiologie (5 EC)

-        Keuze onderdeel: Receptuurontwikkeling of Screening and Analysis (5 EC)

-        Vorming en professionalisering (3 EC)

 

Wat leuk is om te weten is dat er ook studenten van de opleiding Lifescience Technology onze minor kunnen kiezen. Zij volgen in principe dezelfde vakken als ons met daarbij voedingsleer. Wij kunnen op onze beurt kiezen voor Screening and Analysis bij hun in het lab.

Het grootste onderdeel waar we nu mee bezig zijn is de FIBA-opdracht (Food Innovation Bachelor Award) van het Voedingscentrum. Misschien wel het leukste onderdeel van de minor! We werken in groepjes van vier, bestaande uit twee VD en twee LT studenten. De bedoeling is dat we met ons groepje een zeer innovatief, gezond én duurzaam product of concept ontwikkelen dat bedraagt aan de gezondheid van de Nederlander. Meer voorwaarden zijn er in principe niet dus we zijn ontzettend vrij in deze opdracht. Het leuke is dat we er echte prijzen mee kunnen winnen en als ons idee als een van de beste verkozen wordt mogen we het presenteren voor een echte vakjury. Je merkt gelijk aan de docenten dat zij deze opdracht ook ontzettend leuk vinden, mede daarom is de begeleiding erg goed geregeld. Elk groepje heeft namelijk een eigen docent als tutorbegeleider. Momenteel zijn wij net klaar met brainstormen en het lijkt erop dat we als groepje een goed idee hebben om verder uit te werken. Wat het precies is dat deel ik natuurlijk later pas! ;)

Naast de FIBA-opdracht hebben we het grootste deel van de tijd marketing, economie en consumentenonderzoek colleges. Erg belangrijke vakken wanneer je de bedrijfskant op wilt natuurlijk. Ook vormen de colleges een goede basis voor het uitvoeren van de FIBA-opdracht omdat we hier onder andere een marketingstrategie en een marktonderzoek voor moeten uitvoeren.

Helaas zijn we nog niet begonnen met de onderdelen sensorisch onderzoek, kwaliteitszorg, het keuze onderdeel en professionalisering. Hier vertel ik jullie binnenkort meer over!

Voor nu hoop ik dat de minor al iets duidelijker is geworden en dat ik je misschien zelfs een beetje nieuwsgierig heb kunnen maken! Mocht je nog vragen hebben en nog meer willen weten over de minor mail me dan gerust of spreek me aan! Daar sta ik altijd voor open.

 

Liefs,
Milenka Leemburg
M.f.leemburg@st.hanze.nl